Wednesday, December 12, 2007

Placa de sunet


B12.-Placa de sunet
Ca să poţi asculta muzică pe computerul tău, nu este suficient micul difuzor (system speaker) inclus în cutia computerului, care face bip la pornire, ci ai nevoie de o placă de sunet, un dispozitiv capabil să furnizeze la ieşire semnal audio care poate fi apoi auzit în boxe sau căşti audio. Placa de sunet se montează în cutia computerului, şi poate fi identificată uşor după cele 3 (de obicei) mufe mici, rotunde, de tip jack.
Dacă asculţi muzică de pe CD-uri audio, aceasta poate fi auzită şi folosind mufa audio de pe unitatea CD-ROM, deci fără să ai placă de sunet, dar ca să auzi sunetele din jocuri şi aplicaţii multimedia, sau ca să asculţi muzică din fişiere audio (în format MP3, WAV etc.), atunci placa de sunet este absolut necesară.
Există multe tipuri de plăci de sunet, şi diversele aplicaţii multimedia sunt proiectate, de regulă, ca să funcţioneze numai cu tipurile de plăci cele mai cunoscute sau compatibile cu acestea. Adesea, ca să poţi auzi sunetele din anumite programe, placa de sunet trebuie configurată anume pentru acele programe. Aceasta face ca placa de sunet să fie adesea unul din dispozitivele mai greu de folosit de către începători, mai ales dacă este de un tip prea diferit de tipurile standard. Oricum, nefiind o componentă vitală, computerul poate funcţiona şi fără ea.

No comments: